Leren raceoverall van MJK

Voor de echte sportrijder en coureur

Een leren raceoverall, oftewel een ‘one piece suit’ ziet er lekker strak en sportief uit.

Ben je van plan veel te gaan touren dan is een combipak vaak handiger bij de tussenstops.

Een raceoverall behoort tot de verplichte uitrusting als je wilt deelnemen aan snelheidswedstrijden.

Bach in MJK leren motorkleding op Assen

Standaard uitrusting van een MJK leren raceoverall

leren raceoverall front Ron Somers
Speedhump

Een airodynamische speedhump is standaard, maar je kunt er ook voor kiezen om geen speedhump te nemen.

Trekvast Schoeller Keprotech stretch

Dit speciale stretchmateriaal wordt standaard verwerkt in de oksels en aan de binnenkant van de armen, in de knieholte, op de kuit en bij de lieszone/kruis.

Valbescherming en protectie

MJK Raceoveralls zijn standaard voorzien van anatomisch gevormde CE goedgekeurde Betac protectie (EN 1621-1-2012 Level 2) bij schouders, ellebogen, heup en op de knie-scheen.

Vented voering

Deze speciale voering (met kleine gaatjes) is comfortabel en veilig. Het is een polyester met een hoog smeltpunt ten opzichte van polyamide. Dit is belangrijk als je zou vallen.

Sliders

De raceoverall is standaard voorzien van “sliders”. Dit zijn speciale kunststof delen die net onder de knie worden aangebracht aan de buitenkant van het pak. Ze voorkomen dat je pak kapot slijt bij “kneedown” tijdens het racen.

Backprotector / rugbeschermer (optioneel)

Een rugbeschermer zit niet standaard in het motorpak verwerkt. Je draagt deze los eronder. Het dragen van een backprotector is verplicht bij wedstrijden.

De beste rugbeschermer is een CE (EN 1621-2-2014) goedgekeurde protector; een foam backpad voldoet niet aan de eisen.

Wil je een maatwerk motorpak of semi-confectie raceoverall? Neem dan contact op voor het maken van een meetafspraak in onze winkel.

Vragen over lederen motorkleding

Hoe dik moet leder zijn om een schuiver bij hoge snelheid te weerstaan?

Onze ervaring is dat dit minimaal 1.2 mm moet zijn. Het leer van MJK Leathers wordt gemaakt op een minimale dikte van 1.3 tot 1.4 mm. Het leer moet van goede kwaliteit moet zijn.

Daarnaast hangt het ook nog af van meerdere factoren, zoals:

  1. De structuur van het wegdek.
  2. Of het regent of niet. Bij regen glijd je namelijk makkelijker door en is er minder wrijving door het laagje water.
  3. Het gewicht van de rijder. Bij zwaardere rijders is er meer druk op het oppervlak waarop je glijdt.
  4. Lig je onder je motor terwijl je schuift?
  5. Hoe groot is het oppervlak waarop geschoven wordt? Hoe groter het oppervlak des te meer de druk wordt verdeeld en des te minder snel er een gat zal ontstaan.
  6. Hoe hard is het oppervlak onder het leer, dus onder je pak? Bij schuiven op je rug zal de rug eerder kapot gaan omdat er een relatief harde rugprotector onder zit, maar die houdt wel de klap tegen en beschermt je dus goed. Als je op je zitvlak precies op een ‘zitknobbel’ glijdt dan zal op die plek eerder een gaatje in slijten dan wanneer je vol op je bips doorglijdt, want dan is het oppervlak groter.

Doordat wij jarenlang ervaring hebben weten wij op welke delen je meestal valt. Op die plaatsen is een tweede laag leer of Aramide weefsel aangebracht. Meestal lig je wel stil voordat je aan die tweede laag begint en sta je weer gewoon op.

Dan is er nog de impact van de eerste klap waarbij grote krachten kunnen ontstaan op de naden. Belangrijk is dat de dikte van het leer, het soort garen (en de dikte ervan) en de steekgrootte op elkaar afgestemd worden. Indien dit niet het geval is krijg je al gauw een zwakke schakel. Ook kunnen naden doorslijten als je er te lang op schuift. Ze moeten dus meermalen gestikt zijn en, zo nodig, extra versterkt.

Het is dus beter dat je buitelt tijden het vallen, dan word de impact van de val verdeeld op meerdere plekken op je lichaam, en dat komt minder hard aan. Voor je pak is dat niet zo fijn, want dat is dan dus meer beschadigd, maar meestal nog wel heel.

En zeg niet dat het jou niet zal gebeuren, want alles kan gebeuren. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Het kan ook jou overkomen, dus kleed je goed aan!

Kunnen jullie ook een motorpak met ingebouwde airbag leveren?

Jazeker, MJK voert de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van veilig motorrijden door. Je leest meer over de MJK Raceoverall met ingebouwde airbag in ons blogartikel. Heb je interesse? Kom dan langs in onze winkel of neem even contact op.

Koop lederen motorkleding in onze webwinkel

Pin It on Pinterest

Share This
Secured By miniOrange