Persoonlijke protectie voor motorrijders

Backprotectors, chestprotectors, niergordels, veiligheidsvesten, hals- en hoofdbescherming, valbescherming en gehoorbescherming

Over backprotectors en chestprotectors

 

Hoe draag je een backprotector met een motorpak?

Een rugprotector ofwel backprotector wordt los gedragen onder je motorkleding. Dus onder een lederen raceoveral of lederen combi-pak, maar het kan ook onder een lederen jas met losse lederen broek gedragen worden. Ook kan het onder een textiel motorpak gedragen worden als je dat wilt.

Goede rugprotectors dragen het keurmerk CE EN1621-2. De borstbeschermer van Knox draagt dat keurmerk ook.

De overige protectie voor je schouders, ellebogen en knie├źn zitten in je pak verwerkt. Deze beschermers zijn voorzien van het CE-EN1621-1 keurmerk.

Je moet natuurlijk wel proberen of je pak dan niet te klein wordt, want een rug protector vraagt wel wat ruimte.

Waarom en hoe zijn backprotectors eigenlijk uitgevonden?

Een rug protector beschermt je tegen zwaar letsel en mogelijk zelfs tegen een dwarslaesie. In de jaren 80 ontstonden sterk ontwikkelde racemotoren. De zogenaamde ‘big bang’ motoren. Veel cc’s en veel vermogen maakte het risico op een highsider heel groot.

Vaak kom je na de vlucht van een aantal meter plat op je rug terecht. Je kunt je dan vast wel voorstellen wat er dan kan gebeuren met je rug, je longen en je nieren.

De rug protector is dus uitgevonden voor coureurs, want een wegmotor (ook als is het een sportmotor) zal zo gauw niet ‘bijten’ en is daarom beter onder controle te houden.

De rug protectors zijn door de jaren heen steeds beter geworden en toch comfortabel. Daarom willen steeds meer motorrijders ze ook gewoon op straat dragen.

Wat is een highsider?

Een highsider is een crash waarbij je grip op de achterkant verliest bij het accelereren. Je reactie daarvan is dat je van schrik het gas dichtdraait en de achterband weer grip krijgt. Hierdoor wordt je als het ware gelanceerd van je motor. Je vliegt een aantal meter door de lucht. Vervolgens staat er een harde landing te wachten.

Hoe draag je een chestprotector?

Sinds een paar jaar is er ook de chestprotector ofwel de borstprotector. Deze protector doe je voordat je je pak dichtritst, voor je borst en vervolgens trek je de rits dicht. Nu is het zo dat je niet zo heel gauw op je borst terecht zal komen bij een val, maar je kunt je wel bedenken dat het heel wat gekneusde of gebroken ribben kan schelen op het moment dat je wel op je borst terecht komt. Ook deze beschermer wordt veelal door diverse (MJK) coureurs gedragen tijdens een raceweekend.

backprotector chestprotector
Highsider Lorenzo met backprotector
highsider Lorenzo met chestprotector

In onze webwinkel vind je meer informatie over de andere vormen van persoonlijke protectie. Voor een goed advies kun je altijd even contact met ons opnemen of natuurlijk langskomen in de winkel.

Direct persoonlijke protectie kopen in onze webwinkel

Pin It on Pinterest

Share This
Secured By miniOrange