Leren combipak
Het beste uit twee wereldenEen leren combipak, of ‘two piece suit’, combineert de veiligheid en het comfort van een raceoverall, met de voordelen van een los motorjack met broek. Ideaal dus voor als je graag gaat touren of op reis gaat met de motor.
Het combipak is een afgeleide van de overall en wordt van dezelfde kwaliteit rundleer gemaakt. Ook is een combipak altijd voorzien van CE protectie (EN 1621-1: 2012, level 1).
Alle MJK motorpakken zijn zowel als raceoverall en als combi te verkrijgen en we voeren confectie dames- en herenmaten (resp. maat 36-46 en maat 46-62).
Een leren combipak is een deelbare overall
Een combipak wordt in de taille gedeeld en met een ritssluiting rondom wordt het lijf en de broek weer met elkaar verbonden.
Je motorpak is dan gemakkelijker aan- en uit te trekken. De ritssluitingen zijn afgeschermd en afgewerkt; bij het jack met een leren band en bij de broek met een elastische band.
Behalve de extra rits zijn er nog een paar verschillen. Een combipak wordt standaard zonder speedhump (rugspoiler) en zonder Keprotec-stretch in de armen geleverd. Bij een plotselinge regenbui blijven je armen dan langer droog, zodat wanneer je op reis bent niet steeds voor elk regenbuitje hoeft te stoppen om een regenpak aan te trekken. Maatwerk is altijd mogelijk, dus informeer daarnaar. Ook bij een combipak kan je ervoor kiezen om een backprotector (rugbeschermer) eronder te dragen.
Ben je van plan om wedstrijden te gaan rijden, kies dan voor een leren raceoverall.
Vragen over lederen motorkleding
Hoe rijd ik zomer en winter door met mijn leren pak?
Vraag: Ik rijd vanaf maart tot en met oktober. Eigenlijk dus van een paar graden boven nul tot … heel warm. Leer moet op het lichaam aansluiten heb ik begrepen. Hierdoor is de ruimte om een trui o.i.d. onder het leer te dragen minimaal geworden vermoed ik. Een maatpak lijkt me ideaal, maar moet ik wel gedurende de hele bovenvermelde periode kunnen dragen. Hoe kan dat opgelost worden? Een verwarmd vest/broek die dun genoeg is zou mogelijk een oplossing zijn. Kan dit onder leer?
Antwoord: Wij kunnen bij het maken van een maatpak zeker rekening houden met dat er genoeg ruimte zou moeten zijn voor bijvoorbeeld een trui. Ook kun je gebruik maken van speciale onderkleding. Deze is in zowel warm als in “cool” te verkrijgen. Meer informatie hierover kun je op onze website vinden. Echter bij een paar graden boven nul zal extra onderkleding alleen waarschijnlijk niet voldoende zijn. Je kunt dan het beste met een dun jasje over je motorpak heen rijden. Denk hierbij aan een goed passend regenjasje of een ‘windstopper’. Bij regen adviseren wij om over een leren pak wel een regenpak te dragen. Het leer wordt anders op den duur nat en zwaar.
Hoe dik is het leer bij jullie combi's?
Het leer van MJK Leathers wordt gemaakt op een minimale dikte van 1.3 tot 1.4 mm. Omdat de structuur van dit natuurproduct niet altijd het zelfde is, kan dit variëren met tot maximaal een tiende mm. meer of minder.
Zijn de ritsen van een combipak veilig genoeg om een schuiver bij hoge snelheid te weerstaan?
De ritsen die gebruikt worden bij een combipak zijn minimaal van dezelfde kwaliteit als de rits die middenvoor in een raceoverall zit. Ja, ze zijn dus veilig! Toch mag je met een combipak geen wedstrijden rijden. Overigens hebben wij nog maar één maal meegemaakt dat een combirits het niet hield met een val tijdens een wedstrijd. (Dit voorval was dus nog voor de ‘regel’).
Alles kan doorslijten, ook een naad, en een leren pak kan nu eenmaal niet zonder naden gemaakt worden.
Het heeft meer te maken met de definitie van het combipak. Het oorspronkelijke combipak is ontstaan uit de eendelige overall.
Op het middel werd deze eenvoudig gedeeld op de taillenaad, er werd een rits tussen gezet en keurig afgewerkt met een dubbele leren tailleband. Een heel mooie, goede en stevige oplossing.
Er zijn ook altijd losse jassen en broeken geweest die op elkaar gedragen werden, zoals bij een kostuum. Die overlappen elkaar wat meer en het jack is ook wat ruimer van snit in de taille. Maar dat jasje kan wel eens wat opkruipen in plaats van dat het lekker naar beneden blijft zitten tijdens het rijden. Er is toen iemand op het idee gekomen om de jas en de broek met elkaar te verbinden door middel van een flap met rits die het pak in lengte variabel maakt.
Deze verbinding is veel minder sterk dan bij het oorspronkelijke combipak het geval is. Je kan je voorstellen dat wanneer je bij een val ruggelings met je voeten voorwaarts schuift dat dan de jas opgetild wordt en opschuift zodat de flap met rits bloot komt te liggen een heel eenvoudig doorslijt of afscheurt.
De raceorganisatie wil en kan wellicht niet beoordelen of het ene combipak wel veilig is om te racen en het andere niet en
heeft waarschijnlijk ook geen zin in de hele discussie eromheen. Maar ze zagen wat er fout ging en hebben besloten om alleen eendelige motorpakken toe te staan voor wedstrijden.
Gelukkig mag je in het normale verkeer nog steeds kiezen hoe ver je gaat met de veiligheid van je motorkleding en is alleen de helm verplicht. Bij het nemen van motorrijlessen moet je beschermende kleding dragen. De eisen worden echter niet al te hoog gesteld.
Wij zijn in ieder geval van mening dat het heel onverstandig is om in, bijvoorbeeld, een korte broek en korte mouwen te rijden en wensen iedereen de wijsheid toe om het besluit te nemen om veilige kleding te dragen op de motor.
Wil je een maatwerk combipak of semi-confectie combipak? Neem dan contact op voor het maken van een meetafspraak in onze winkel. Je kunt je eigen kleuren en ontwerp aanleveren en ook een combipak volledig naar jouw lichaamsmaten laten produceren.